Mai er årets store festmåned, og ukene fylles med kjekke feiringer som høytidsdager, grunnlovsfeiring, konfirmasjoner og annen moro. Vi har samlet tre oppskrifter fra MENY som kan serveres til forskjellige feiringer, som det er garantert at gjestene kommer til å like!

 

Til velkomsten

Når man får gjester på besøk til fest og samling er det kjekt å kunne by dem på et glass med en forfriskende velkomstdrink. Denne oppskriften er enkel å lage, og kan serveres til både barn og voksne. Denne syrlige sommerpunsjen med friske bær smaker helt fantastisk, og lages på 5 minutter.

Du trenger;

Ferske jordbær og bringebær
2 stk appelsin i skiver eller båter
2 stk sitron i skiver eller båter
8 dl iste
8 dl Sprite Zero

 

Slik gjør du;

Ha bærene og frukten i en bolle sammen med isteen. Rør godt og la det stå i 30 minutter for å trekke smak til bær og frukt.

Fyll glassene med isbiter og hell over blandingen, før du topper med ønsket mengde Sprite Zero like før servering.

Til kakefatet

De fleste tenker som oftest på pavlova-kaken når det skal bakes i mai, men en annen klassiker som kan slå like godt an er en god, saftig brownies som er seig i midten og flakete på toppen. Denne kaken har en tendens til å forsvinne fort fra kakebordet, og er høyt elsket av mange. Denne oppskriften er skuddsikker og kan fint lages noen dager i forveien, slik at du har én mindre ting å tenke på når den store dagen er her!

 

Du trenger;

150 g smør
150 g kokesjokolade
130 g brunt sukker
150 g sukker
150 g hvetemel
3 egg
2 ss bakekakao
1 ts vaniljesukker
75 g hakket melkesjokolade (til topping eller i røren)

 

Slik gjør du;

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av varmen når smøret er smeltet og tilsett den mørke sjokoladen. La det stå i noen minutter, til sjokoladen har smeltet.

Ha både hvitt og brunt sukker i en bolle sammen med eggene og pisk i 2 minutter til det er godt blandet.

Hell smeltet sjokolade og smør over i bollen med pisket egg, og bland godt.

Sikt melet, vaniljesukker og kakao i samme bollen og vend inn med en slikkepott. Om ønskelig kan du nå vende inn de hakkede sjokoladebitene, eller strø dem på toppen av kaken før den går i ovnen.

Kle en ildfast form som er ca. 20×30 cm med bakepapir, og hell kakerøren i formen slik at det er jevnt fordelt. Stek kaken midt i ovnen på 175 grader i ca. 30-35 minutter. Den skal være seig i midten og flakete på toppen, men ikke helt bløt inni. Kaken er best når den har fått stått kjølig i noen timer, og helst over natten.

Til 17. mai-frokosten

Skal du invitere til 17. mai-frokost er det ofte mange retter som skal serveres og tilberedes. Et fristende koldtbord med mange ulike smaker slår alltid godt an, og en rett som er godt likt av mange er hvitløk- og chilimarinerte scampi! Denne retten kan fint lages klart kvelden før, slik at det bare er å steke scampien rett før gjestene kommer. Denne oppskriften er beregnet for 8 personer.

Du trenger;

800-900 g rå scampi uten skall eller villreker
4 ss nøytral olje
2-3 fedd hvitløk, finhakket
1 stk chili med frø, finhakket
2-3 dl sweet chili saus
3 stk lime

 

Slik gjør du;

Stek scampi i rapsolje på medium høy varme sammen med hvitløk og chili til de blir rosa i fargen. Stek dem gjerne i flere omganger slik at de ikke «koker» i vannet.

Ha over sweet chili saus og limesaft, og la dem koke i sausen i 2-3 minutter til de er gjennomkokte. Scampien er best når den har god tyggemotstand, men ikke er seige, så ikke ha dem for lenge over varmen.

Server gjerne sammen med ferske baguetter som kan dyppes i oljen.